Výroba remeselnej zmrzliny - GELATO
Výroba remeselnej zmrzliny bola zriadená v roku 2015, kedy sme zakúpili moderné technológie pre našu výrobu.
Nový pasterilizátor s nadštandardnou kapacitou na varenie základu našej Cremony, ktorý je vždy z plnotučného mlieka na zachovanie tej najkrémovejšej chuti.
Na to, aby naše príchute boli dokonale rozložené v každom kopčeku zmrzliny nám pomáha kvalitný blender, ktorý vysokými otáčkami homogenizuje zmes naplno či sa to týka našej mliečnej alebo ovocnej Cremony.
Vymrazovací proces je v kvalitnom freezeri - stroji, ktorý vo vysokých otáčkach zmrazí pripravenú zmes za krátky čas vo vysokých otáčkach na teplotu -10°C, ktorá je exportne dávkovaná a upravovaná do namrazených nerezových vaničiek, ktoré vkladáme do moderného - energeticky a časovo úsporného šokera. Ten nám za krátky čas našu čerstvo vyrobenú Cremonu zakrátko zmrazí - vyrobí namrznutú krustu na povrchu, čím uzatvorí chuť, zachová stálosť - formu zmrzliny a tú vieme zabaliť a pripraviť na expedíciu do našich expedičných mraziacich zariadení.
Tie sú expedované do našich termodynamických vitrín v našich predajniach, ktoré vytvárajú ideálne podmienky na zachovanie stálosti tvaru, chuti a vzhľadu našej - Vašej Cremony.
Cremona
Mestečko v taliansku,
ktoré zmenilo našú budúcnosť

Naša cesta
Každoročne chodíme na pekárenskú a cukrárenskú výstavu Sigep v Riminách. Pristaneme na letisku Bergamo pri Miláne, požičiame si autá a po diaľnici smerujeme k Riminám. Na ceste sme vždy míňali výjazd na mestečko Cremona netušiac, že raz toto malebné mestečko zmení našu budúcnosť.
Bolo to asi pred piatimi rokmi, keď sme ako zvyčajne pochodili pekárenský aj cukrárenský pavilón, nafotili zaujímavé a priniesli inšpiráciu domov na východ Slovenska. Keď sme čakali na ostatných, pristavili sme sa pri stánku len zo zvedavosti, keďže sme vtedy ani len nerozmýšľali o výrobe zmrzliny. Veď kvôli zmrzline sme predsa na výstavu nešli. Ale ako sme tam stáli, ochutnali sme zmrzlinu toho starého Taliana a náš generálny riaditeľ sa s nim zo zvedavosti pustil do rečí. Tá chuť bola nepredstaviteľná. Taká krémova, ale so zachovanou chuťou pistácií, či jahôd. Museli sme uznať, že je dobrá. Ale nebude predsa lepšia ako vanilková v Strážskom… a predsa bola!
Zatiaľ čo sme my ochutnávali ďalšie a ďalšie druhy, ten starý Talian v bielej zástere s bielou čiapkou povedal nášmu generálnemu riaditeľovi, že jeho otec prebral rodinný podnik po jeho pradedovi a on zasa po svojom otcovi, že začali v roku 1924 a sú tam dodnes. Povedal, nech sa zastavíme na ceste späť na letisko, veď nič nestratíme. Tak sme sa teda zastavili v Cremone na ceste späť na letisko po výstave…. A neoľutovali.
Bola to úplne maličká kaviarnička predávajúca gelato aj zákusky. Na prvý pohľad by ste si povedali, že tá kaviareň v štýle art deco na druhej strane cez cestu bude lepšia voľba. Lenže keď sme vošli dovnútra, bolo plné! Ľudia čakali v radoch pri dvoch zmrzlinových vitrínkach, postávali pri bare a uchlipkávali si z espress, čakali, kým im vysmiatá slečna zabalí zákusky do krabičky. Bolo to ako úplne z iného sveta, pre nás Východniarov nepochopiteľné, hlavne tie poháre zo súťaží, medzinárodné ocenenia a výstrižky z novín z celého sveta, z ktorých sa na nás usmieval ten istý Talian, ktorý nás oslovil na Sigep-e. Lámanou angličtinou sme si poobjednávali koľko sa nám len zmestilo na stoly, Veď sme do Talianska prišli predsa na skusy.
Trvalo nám skoro 5 rokov, kým sme našli „tú našu“! Takú, čo by sa podobala tej Cremony, ktorú sme my dvanásti ochutnali. Lebo recept a realita je čosi iné. Po nespočetných ochutnávkach a testoch sme ju objavili! Tu dokonalú harmóniu medzi krémovosťou a zachovaním príchute!
Po návrate na letisko Košice, keď sme čakali na kufre náš generálny riaditeľ zahlásil: „Budeme vyrábať zmrzlinu. Idete do toho so mnou?“. Napriek pochybnostiam v hlave, ale nadšením v srdci, si pamätám ako dnes, keď som s nesmelým úsmevom prikývla, ako aj všetci ostatní. Veď sme predsa odkúpili rodinný recept na pravú talianskú zmrzlinu zlepšovaný po tri generácie! A bolo to.

Dámy a páni, teší nás, že Vám roku 2015 môžeme predstaviť našu Originale de la Cremona a prvých 12 druhov, s ktorými prichádzame a dúfame, že v roku 2050 si povieme, že pristavenie sa pri tom stánku so zmrzlinou v roku 2010 bol osud.